A Namib tündérkörök rejtélye

Ha ránézünk a tündérkörökről készült képekre úgy festenek, mintha egy űrbéli, meteorzáportól erősen megtépázott tájat szemlélnénk, leszámítva a köröket körülvevő zöld növényzetre. Így máris nyilvánvalóvá válik, hogy a földön járunk.

Ám akkor mi eredményezheti ezt a különös jelenséget?

Nos ezt a kérdést már régóta, a XX. század eleje óta feszegetik. Már a ’20as évek elejéről találni említést tudományos írásokban a tündérkörökről. Számos megfejtés látott napvilágot eredetükkel kapcsolatban az elmúlt száz évben.


Voltak akik földönkívüliek látogatásainak nyomát vélték felfedezni ,de számos afrikai természeti nép, (pl. a Himba, vagy a Busman népek) mítikus történetekkel, isteneihez köti a foltokat a fűben. Melyek több évtizeden keresztül is megmaradnak a sivatag gyér gyepszőnyegében. Megfigyelések szerint élettartamuk akár az ötven évet is meghaladhatja.
Az ismeretlen eredetű, misztikus jelenségeket Afrikában, elsősorban a Namib-sivatagban figyelték, meg ezért kimondottan izgalmas felfedezésnek számított amikor 2014-ben Nyugat Ausztráliában is találtak belőlük. Mely sivatagi régióban a klíma és az életkörülmények némileg egyeznek az afrikai foltok környezetével.


Ez némiképp alá is támasztja a legésszerűbb, és tudományosan igazolhatónak látszó magyarázatát a keletkezésüknek: miszerint a körök kialakulásáért, az alattuk a földben élő termeszek a felelősek. Ezek földalatti alagúthálózatuk építgetése során szépen elrágják a belógó növényi gyökereket, ezzel kipusztítva a felettük élő füvet.
Ezt a teóriát radaros felszínvizsgálattal is megpróbálták alátámasztani, ahol azt tapasztalták hogy a körökben talajvíz nyomai észlelhetőek. A nedvesség a csupasz részen könnyen a talajba tud szivárogni, ami a kör körüli füvet táplálja. Így nyújtva táplálékot a termeszek számára, amik ezeket a fűcsomókat “legelve” (és kipusztítva) folyamatosan növelik a körök területét.