Acetaldehid, az ellenség

Az alkohol színe elárulja, milyen állapotba kerül tőle az ember, minél sötétebb annál rosszabb lesz másnap, ennek oka az úgynevezett kongener. Minél több van benne annál sötétebb színű lesz tőle az ital.


Főleg az alkoholfogyasztásra jellemző leginkább, hogy minél nagyobb mennyiségben iszunk annál rosszabb lesz a másnap. Igaz idén egyedi lesz az újév ünneplése, az alkoholfogyasztás mértéke is más lesz: valószínűleg nem kerülnek annyian a detoxikálóba, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. Nagyon lényeges azonban hogy a fejfájás és a szomjúság érzetét elkerüljük, igyunk minél több vizet.

A fejfájást az alkohol bomlás terméke, az acetaldehid és a kiszáradás okozza. Ez nagymértékben mérgezést okozhat, semmiképp sem javasoljuk a régi egyiptomi módszereket, miszerint a lonc nevű cserjéből nyakláncot fűztek, illetve összetörve közvetlenül a homlokukra tették, abban a reményben, hogy kihúzza a fejükből a fájdalmat. Azon kívül, hogy hittek benne nem tartjuk valószínűnek, hogy működött ez az eljárás.


Legyünk még óvatosabbak, ha ázsiai barátainkkal iszunk, mert ők híresek arról, hogy nem bírják az alkoholt. Ennek nem csupán társadalmi, vagy kulturális gyökerei vannak, tudományos magyarázattal is alátámasztható. Az európai embereknek van egy alkoholdehidrogenáz nevű enzimjük, ami leginkább a májban található, és az etanol molekulát acetildehiddá alakítja. Ezért tudunk többet inni a távol keleti embertársainknál. Az ázsiai emberekben és nagyon ritkán néhány európai nőnél ez az enzim nem termelődik szervezetükben. Ezért nagyon hamar meglátszik, ha alkoholt fogyasztanak. A bőrük színe megváltozik, elvörösödnek, mivel az alkohol kitágítja az ereiket. Néhány ázsiai üzletember, trükkök alkalmazásával (különböző alkohol lebontását segítő szereket használnak) tudja tartani a lépést kaukázusi üzlettársaival.