Helico-skyrise

Függőleges erdők a nagyvárosok közepén

Mi is az a függőleges erdő? Sci-fi rajongókban felmerülhet a gondolat, miszerint valamiféle gravitációs anomália okozta paranormális jelenségről fognak olvasni, de nem. Ellenben a válasz, csak kevéssel marad el ettől a verziótól. Egyre szaporodnak az úgynevezett öko házak, melyeket függőleges erdő díszit, azaz toronyházak, melynek teljes oldalát, tetejét és minden lehetséges területet az épületen, parkosítottak. Természetesen ez minden szempontból túlmutat az erkély korlátjára kihelyezett muskátlik szintjén. Annak ellenére, hogy már azok is kiválóan díszitik a tereket, és noha kis mértékben, de hozzá is járulnak a földi ökoszisztéma fenntartásához.

Az ökoházak akár teljes mértékben függetlenek a városi környezettől, és szinte nincs is ökológiai lábnyomuk, mivel sok közülük nem csak energetikailag igyekszik leválni a nagyvárosi rendszerekről, hanem néhány saját hulladékkezelési, vagy akár önálló szennyvíztisztító rendszerrel is rendelkezik. A nagymértékű újrahasznosítás mellett az ilyen típusú épületek kiterjedt zöldfelületei környezeti szempontból is jelentősek lehetnek, kitartó sikerük esetén. Ez az irányzat pedig jó úton halad.

Bíztató tendencia, hogy a függőleges erdők egyre jobban terjednek a világban. Az első ilyen toronyház Milánó-ban épült, ez volt a Bosco Verticale (2014). Ez egy két toronyból álló komplexum, melynek épületei 76 és 111 méter magasak. Felületüket 800 fa és több tízezer kisebb növény borítja. Azóta már számos hasonló épületet húztak fel világszerte. Srí Lankán 46 emeletes zöld tornyot építettek 2016-ban, de sokkal közelebb, Svájcban, Lausanne városában adták át Stefano Boeri építész munkáját egy 117 méter magas zöld felhőkarcolót (2017), melyen 3000 négyzetméter zöldterület található, és a Genfi tó páratlan panorámáját csodálhatják meg a benne élők. Boeri egyébként vezéralak, ebben az úttörő építészeti stílusban, elismerésre méltó műveit a világ minden táján láthatjuk.

Függőleges erdők világszerte forrás: www.stefanoboeriarchitetti.net

Külön említésre méltó a Szingapúrba tervezett Helico Sky-Rise toronyház, mely még a különlegesnek számítő függőleges erdők között is kitűnik, elegáns, csavart, organikus formáival. A szokatlan építmény látványtervét a DNA Barcelona Architects mérnökeinek és az Aryanour Djalali design tem-jének köszönhetjük. Ha megépül garantáltan Srí Lanka világhírű nevezetessége lesz.

Helico-skyrise
A szingapúrba tervezett Helico Skyrise épülete
Metrodom Panorama, Újpest

Magyarországon is találunk már példákat, erre a jövőbe mutató építészeti stílusra. Újpesten épült fel a Metrodom Panorama lakópark, melyet 18 szinten 170 fa és több ezer apróbb növény tesz élhetőbbé. A hazánkban kuriózumnak számító épületegyüttes újszerű látványa Nívó díjat is hozott tervezőinek 2020-ban.