A görbe erdő igazán meglepő látvány

Az erdő szó hallatán mindenkinek ugyanaz ugrik be, olyan földterület melyből fák állnak ki. Ezt némileg cáfolja a lengyel-német határ mellet Krzywy Las, azaz a Görbe erdő. Valójában a lengyelül Krzywy Las-nak nevezett hely nem görbe, ellenben az ott található fákkal, melyek hihetetlen formát vettek fel.

A Gryfon városától nem messze található jelenségre nincs magyarázat. Jónéhány elmélet látott napvilágot, ezek közül az egyik, hogy a fák ültetése után nagyon kemény tél volt, és a nagymennyiségű hó sokáig maradt a csemetéken, ezzel lehajlítva azokat. Majd az olvadás után újra normálisan kezdtek nőni. Ezt cáfolni látszik, hogy a környezetükben találhatóak hasonló korú, a már megszokott módon nőtt egyedek.


Egy másik elképzelés a génmutációt vetette fel magyarázatként, ám ennek vallószínűsége igen csekély a szakértők szerint, hiszen a fák csak egy bizonyos ideig nőnek görbén, a törzs többi része már normális.

További magyarázatok emberi beavatkozást sejtenek a jelenség mögött: miszerint a fákat karácsonyfának vágták ki, de egy ágat mindegyiknél meghagytak, hogy ne pusztuljon el az egész növény, sőt azt is rebesgetik, hogy a hajlítás szándékos beavatkozás eredménye, mert ezeket a fákat később bútorkészítésnél akarták hasznosítani.


Hihetőbb feltételezés, hogy a II. világháború idején átvonuló tankok a fákat sem kímélték, áthajtottak az akkor még fiatal bozótóson, lehajtva az ágakat. Viszont a természet csodálatos megújulási képességének köszönhetően újra kihajtottak, ám a traumát már nem tudták kiheverni.

Az okát tehát nem is merjük, de a látvány így is hihetetlen, ahogy a szabályos vonalban 2-3 métert kanyarodó fákat nézzük. Bár tudjuk, hogy ez csupán egy erdő, mégis furcsa, földöntúli hangulata van és az emberben az “Ezt látnom kell élőben, hogy elhiggyem!” gondolat motoszkál.