Múlt

A mai Bókay-kert, Herrich Károly tulajdonában volt, aki később három gyermekére hagyta a területet. A parcellázás során legidősebb lánya Szidónia 1914-ben kivásárolta két húgának megmaradt birtokrészét, így a Bókay család lett a Herrich-birtok kizárólagos tulajdonosa.

A jelenlegi főépület adott otthont, főleg nyáron a Bókay családnak, akik egy gyönyörű virágos kertet alakítottak itt ki. Szidónia férje halála után otthagyta városi otthonát és itt élte időskori napjait.

A Bókay-kertet 1951-ben adományozta a kerületnek a Bókay család ifjúsági célra. Ifjabb Bókay Árpád, a család nevében aláírta azt a bérleti szerződést, amelyben az egész Bókay-kertet a benne levő épületekkel együtt évi egy forint, jelképes bérért a lőrinci ifjúság rendelkezésére bocsátotta egyetlen feltétellel, miszerint közparkként funkcionál.

Eközben Ifjabb Bókay Árpád, budára költözött, az önkormányzat akkori nevén kerületi tanács minden év decemberében ide küldte a bérleti díjat, Árpád a januári első bridzs partin szétosztotta a pénzt. Mindenkinek 25 fillér jutott – ami már akkor sem ért semmit, de a társaságnak megalapozta a jó hangulatot. Úgy tudjuk, a bérleti díjat a kerület a mai napig időben fizeti.